Захар!

Захарта е незамръзващ компонент, който спира процеса на замразяване по естествен начин. С  други думи прави сладоледа мек и кремообразен. Ако сложим мляко и сметана във фризера ще получим лед, ако добавим захар-нещата се променят!

Съществуват различни видове захар и подсладители, първите са натурални, вторите са изкуствени. Когaто срещнем слогана “без захар”, това означава, че даденият продукт съдържа единствено и само подсладители, поне такъв е законът в Европа. У нас нещата са малко по-различни и често много от нас подразбират, че когато нещо е без захар то непременно е полезно, защото не съдържа познататa ни бяла захар. За съжаление истината не е точно такава!

Ще се опитаме да разгледаме най-разпространените захари и подсладители, обяснявайки защо и с какво избираме да работим.

 

#1: Сакароза или бяла захар от захарно цвекло:

Това е онзи вид захар, с който бабите ни правят кекс всеки път. Захарното цвекло е основната култура за производство на захар в Европа и в България, включително. Неговата употреба е сравнително нова, за разлика от захарната тръстика. Andreas Marggraf, професор по физика в Берлин, е първият, който извлича захарта от захарното цвекло през 1747г. Първата захарна фабрика пък е в Полша, а днес най-големите производители на захарно цвелко са Франция, Германия, Русия, Украйна и САЩ. Само 20% от световното производство на захар идва от захарно цвекло, останалите 80% са от захарна тръстика.

Захарното цвекло се обработва по следния начин: измива се, реже се на малки ленти  и се изсипва във вода с температура между 60-80 °C.  Получава се т. н меласа, която има тъмно кафяв цвят и съдържа много органични елементи и ензими, които трябва да бъдат премахнати. Следва процес на пречистване идентичен от химична гледна точка с този на минералните води на пазара. Получава се прозрачен сироп, след което чрез изпарение и кристализация се произвежда и самата захар.

#2: Тръстикова захар

Тръстиковата захар заедно с меда дълги векове наред са били единствените източници на сладкия вкус по света. Още през Античността различни племена в Нова Гвинея я отглеждали. През III век индийските и персийските търговци я пренасят в Египет. Арабите я разпространяват из Средиземноморието. Самата дума захар идва от санкритската дума  “sarkara” и означва пясък. Процесът на производство е сходен с този на захарта от захарно цвекло. Важно е да се подчертае обаче, че тръсктиковата захар, за разлика от захарта от захарно цвекло,  не е веган,  тъй като при самото избелване на меласата се използва въглен от животински произход. Тръстиковата захар, която използваме е със сертификат за 100%  веган продукт.

#3: Кафява захар:

Това е тръстикова захар, която след като е получена бива “оцветена” естествено с меласа или с онзи сироп, който се получава при една от стъпките, която вече обяснихме при обработване на захарната тръстика. По често обаче оцветяването става с Е150c-синтетичен оцветител, който придава карамелен цвят на обикновената захар от захарно цвекло. Ако разтворите една лъжица кафява захар в хладка вода и я оставите да постои, ще видите, че водата ще се боядиса, а захарта ще стане отново бяла. Става въпрос за маркетинг и нищо повече!

 

#4: Мусковадо:

Представлява тръстикова захар, която при самия процес на изпаряване на меласата бива непрекъснато бъркана на ръка, формирайки тази типична пясъчно-гранулестта структура. От хранителна гледна точка има интересен вкус, който не е подходящ за всяка рецепта. Смята се, че е по-малко рафинирана и съдържа повече минерали. Интересно е да знаем, че когато консумираме захар тялото ни губи минерали, т.е чисто научно няма как да си ги добавим от какъвто и да е вид захар. За да балансираме това, ние избрахме да вложим ядкови пасти и разтворими фибри в нашия сладолед, по този начин даваме на тялото си, онова което му “взимаме”.

 

#5: Фруктоза:

Истинското име на фруктозата всъщност е левулоза и по произход няма нищо общо с плодовете или с други думи фруктозата не се извлича от захарта, която се съдържа в плодовете! Това е огромна индустриална лъжа, в която, обаче,  много хора вярват.  Фруктозата не е подходяща и за диабетици, въпреки че масово се твърди точно обратното. Естествени източници на фруктоза са единствено плодовете, зелнчуците и меда, ето защо ние не използваме “плодова захар” в пакетче за нашите сладоледи.

#6: Глюкозо-фруктозен сироп:

Глюкозо-фруктозният сироп се извлича предимно от нишестето в царевицата и е много по-малко сладък от обикновената захар. Използва се в много индустриални храни, включително сладолед, и напитки. В Съединените Щати се смята за причинител номер едно на болести като диабет, наднормено тегло и инсулинова резистентност. Поради тази причина FDA и USDA настояват да бъде изключен от много храни, които го съдържат: напитки, сладоледи десерти, снаксове. Ние категорично смятаме, че този продукт няма място в Savina gelato.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.